Sådan bygger du vitrineskabe

06 maj 2013
admin
image

I forrige måned blev der afholdt en meget flot udstilling, hvor man kunne opleve de flotte møblers udvikling igennem tiden. Specielt alle de flotte gamle vitrineskabe, fik skabt en massiv opmærksomhed, det pragtfulde håndværk samt alle de utrolige detaljer, der var lagt i skabelsen af hvert og et vitrineskab, var i spændende kombination til det mere tunge langbord, der faktisk var udstillingens midtpunkt. Disse  2 skønne typer møbler komplimenterer hinanden godt af den grund at, vitrineskabe tit fremstår temmeligt feminine at se på. Selvom det bestemt er et meget stort skab, så føles det let med alle  disse meget flotte låger samt det naturlige træ, hvilket giver et rigtig godt modspil til et meget tungt langbord, der med dets rustikke bordben samt meget tykke bordplade, godt kan virke meget bombastisk. Men ved at kunne blande  disse 2 flotte møbler, skaber de et meget rum, der er megete interessan for øjet at kunne kigge på.

Disse gamle vitrineskabe, var tit lavet i en enkelt  form for træ og gerne blevet malet i en meget strålende flot farve, vi oplevede en hel del langborde helt tilbage fra fortiden, der allesammen var blevet flot malet i præcis den samme farve, for at kunne få disse 2 flotte møbler til at kunne matche. I dag ser vi en meget større tendens til, at ville mikse 2 forskellige stilarter sammen med hinanden for derved, at opnå en meget mere interessant kontrast og samspil. Disse pragtfulde vitrineskabe, var mere enkle og ofte lavet i en noget mindre tung træsort end de skabe, som vi ser nu til dags, der var ikke ligeså  mange detaljer på skabene dengang, men deres stilrene design gør dem alle rigtig unikke. Langbordene var ligevis meget mere lette end dem, som vi typisk ser nu til dags, pladerne var altid slebet og de havde bestemt et rigtig behandlet udseende. I dag ser vi langborde, der næsten ikke er blevet behandlet overhovedet, nutidens tendens byder på et langbord, der mest af alt minder om et meget stort tykr stykke træ, der er blevet hugget midt over og derefter lagt på fire kraftige bem, hvilket tilfører en interessant og rustik følelse til et lækkert bord, præcis ligesom en hel del søger nu til dags.

Det er meget interessant at kunne opleve, hvordan vitrineskabets facon aldeles ikke har ændet sig igennem alle disse år. Skabet har stadigvæk præcis den originale kassede form, som vi så for flere årtier tilbage. I dag er møbelsnedkere blevet meget glade for, at tilføje personlighed til alle disse pragtfulde vitrineskabe, en hel del bruger håndlavede detaljer på lågerne, specielt glas i lågerne og detaljerede hjørner, hvilket resulterer i et meget unikt skab, der bestemt vil se godt ud i  en hver persons bolig. Den store interesse for et rigtig massivt langbord, begyndte at røre på sig for mange år siden, inden  da havde man været vant til at kunne opleve et langbord som et lidt kedeligt bord, men behovet for at få  et tungt stort stykke træ, et bord som man kunne arbejde på uden at det gjorde noget som helst, såfremt at der kom en ridse eller mere i bordet og træet voksede meget hastigt. I dag bliver det flotte langbord benyttet til hvad som helst lige fra arbejdsbord til spisebord, det er blot din fantasi, der sætter grænser. Men en ting kan være  sikker, hvis man først har ejet et lækkert langbord, så vil de meget sjældent købe andet, dette populære bord vil, præcis ligesom vitrineskabe, sagtens holde i rigtig lang tid selvom det bliver brugt dagligt. De her 2 smukke former for klassiske møbler, er helt klart et lille stykke flot kunstværk i sig selv, det er et lækkert møbel der faktisk både er meget flot men samtidig også utroligt anvendeligt samt holdbart, det er i virkeligheden et lækkert møbel for hele livet.